Marianne Vos WK 2013

Vos weer wereldkampioen

Marianne Vos WK 2013
Marianne Vos tijdens het WK in Florence – foto: Thijs Kuipers

Voor de derde maal en voor de tweede keer op rij is Marianne Vos in Florence wereldkampioen op de weg geworden. Op de laatste klim van de dag liet Vos al haar concurrenten achter zich. De Zweedse Emma Johansson en de Italiaanse Daniele Ratto deden nog een poging Vos te achterhalen maar slaagden daar niet in. De twee waren vijftien seconden na Vos bij de finish.

Het peloton werd op de eerste beklimming van de Fiesole flink uitgedund. Ruim veertig rensters bleven over na de beklimming, die daarna nog vier keer moest worden gedaan. In de voorlaatste ronde ging de Amerikaanse Evelyn Stevens flink op de pedalen staan. Tien rensters waren in staat te volgen. In de kopgroep die zo ontstond waren de Italianen met drie vrouwen in de meerderheid, maar de door het Nederlandse kamp gevreesde Italiaanse Giorgia Bronzini was hier niet bij. Nederland werd vertegenwoordigd door Vos en Anna van der Breggen.

Van der Breggen deed veel kopwerk in de groep en was hiermee van grote waarde voor Vos. Op de korte, maar venijnige Via Salviati zette Vos de beslissende demarrage in. De paar kilometers die nog volgden tot de finish wist Vos stand te houden en zo veroverde ze wederom de wereldtitel. Van der Breggen wist nog knap vierde te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak deze som (om spam tegen te gaan) *