Slechte start Oranje EK-toernooi

Met een verlies in de eerste groepswedstrijd tegen de Denen is het Nederlands elftal slecht begonnen aan het EK. Nederland heeft met 1-0 verloren van Denemarken. De Denen profiteerden met name in de eerste helft van de matige afronding van Oranje.

De Nederlanders lieten het beste van het spel zien, kregen voldoende kansen, maar de verdediging was onzeker. Na 24 minuten spelen kreeg Oranje een goal van de Denen om de oren. Tot die tijd overheerste Oranje. Michael Krohn-Dehli schoot de bal, die hij meekreeg na een klutssituatie, onder Maarten Stekelenburg in het doel.

Na de mokerslag van de Denen kreeg Oranje in de eerste helft nog twee grote kansen op de gelijkmaker. Arjen Robben trof de paal en Robin van Persie stuitte op de Deense keeper.

Aan het begin van de tweede helft waren er weer wat kansen voor Nederland. Geen daarvan trof doel. Mark van Bommel was dreigend met een afstandsschot en Robben kopte naast na een voorzet van Sneijder. Gaandeweg zakte Nederland weg en de Denen wisten de bal langer vast te houden. Ook het door de bondscoach in het veld brengen van Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart bracht niet de verlossende treffer.

Een handsbal in de eindfase van de wedstrijd kon geen verlichting brengen. De Deense verdediger Lars Jacobsen haalde tot twee maal toe met de arm de bal weg bij Huntelaar. De Slowaakse scheidsrechter Damir Skomina zag het echter niet.

Door het verlies is Oranje nu haast wel gedwongen om de twee komende groepswedstrijden, tegen Duitsland en Portugal, te winnen. Tegen deze twee op papier veel sterkere landen dan Denemarken zal het Nederlands elftal wel veel beter moeten spelen. Zo niet dan eindigt voor Nederland voor het eerst sinds 1980 het EK nog voor de knockoutfase. Misschien kunnen we nog wat hoop putten uit het gewonnen EK van 1988. Ook toen werd de eerste wedstrijd verloren (en daarna geen enkele meer).