Oranje sluit kwalificatie af met nederlaag

Het Nederlands elftal heeft de laatste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK van 2012 verloren. De wedstrijd tegen Zweden, waarin voor Oranje niets meer te winnen of te verliezen was, eindigde in een 3-2 nederlaag.

Door de overwinning is Zweden als beste van alle nummers twee zeker van deelname aan het EK. Op een paar minuten na domineerde het Nederlands elftal. Defensief geblunder veroorzaakte een onnodige nederlaag. Verdediger Joris Mathijsen maakte bij een 1-2 stand een handsbal binnen het strafschopgebied. De strafschop die hierop volgde werd door de Zweed Sebastian Larsson benut. Een minuut later maakte wederom Mathijsen een foutieve inschatting. Het gevolg was een doelpunt van Ola Toivonen.

De twee doelpunten van Oranje werden gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt. Aanvoerder van het Nederlands elftal Mark van Bommel vond na afloop dat Oranje onnodig verloren had. “We hebben gedomineerd en hadden veel meer balbezit. Ik had niet het gevoel dat we zouden gaan verliezen. Dit was niet nodig. Zij scoorden uit een spelhervatting en een opportunistische bal”, aldus Van Bommel.